Мюзикълът „Брилянтин“ е един от водещите акценти в програмата на 13-тото издание на фестивала „Опера в Летния театър“. На завладяваща музика, забавни приключения и отлична актьорска игра ще се насладят зрителите в Летния театър във Варна на 23 юни.

„Позитивно, леко и енергизиращо е цялото преживяване „Брилянтин“, разказва диригентът Страцимир Павлов, според който мюзикълът е по-въздействащ от филма. Връщайки се към същия период у нас, той обяснява защо тогава музиката в България е звучала доста по-различно:

„В хармоничния език на музиката съществува една последователност от акорди, която е била забранена, защото е напомняла на американската. А точно тази последователност от хармонии е матрицата, върху която е изградена музиката в „Брилянтин“.

В ролите на Санди и Дани се превъплъщават солистите на Държавна опера Варна обаятелните Лилия Илиева и Велин Михайлов, които пресъздават в някаква степен и взаимоотношенията помежду си като артистичен и житейски тандем. Двамата, според режисьорката Сребрина Соколова, „отговарят по всички параграфи на изискванията Санди и Дани в „Брилянтин“, които се разделят, събират и отново се разделят във вихъра на шеметни танци и музика, преди да си признаят, че: „Ти си този, когото желая“.

Държавна опера Варна поставя за пръв път на професионална сцена в България мюзикъла „Брилянтин“ (Grease), създаден от Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд през 1971 г.

Едноименният филм от 1978 г. прави мюзикъла още по-популярен и става най-касовият филм за годината. „Брилянтин“ се оказва най-касовият мюзикъл в историята на киното и третият най-популярен филм след „Междузвездни войни“ и „Челюсти“. Първият български „Брилянтин“ представлява симбиоза между театралната и филмовата версия с много нови песни, взети от филма.

Купи билет

Творбата отразява зараждането на рокендрола през 50-те години на миналия век в средите на т. нар. „грийзъри“ (от англ. „grease“ – грес, мазнина, брилянтин в случая), но самото понятие е синоним за контракултурата на емигрантите, които искат да заявят себе си в новия свят.

Приглаждането на косата, характерно предимно за латиноамериканските емигранти, се превръща в запазена марка на непокорните и свободолюбиви млади „грийзъри“ и ясно се разпознава във визията на Елвис Пресли от ранните години.

Купи билет

Билети за „Брилянтин“ са налични на касата на Държавна опера Варна, Eventim, Grabo, касите на ФК и Летен театър.