Един автор няма правото да забранява общ труд, трябва да се радваме да работим заедно

„Принципиално един от авторите на колективна творба няма правото да спира живота й. Така е по Закона за авторското право. Останалото е въпрос на емоции. За мен и на съвест.“

Това каза пред „България Днес“ поетът, писател и режисьор Иля Велчев. Текстописецът на „Осъдени души“ предпочита да не заема страна в конфликта между Лили Иванова и Митко Щерев. Композиторът забрани на примата да пее песните, чиято музика е съчинил. Миналата седмица изненадващо Щерев обяви, че вдига забраната, за може авторите на текста да изкарат пари от тях. Освен „Осъдени души“, чийто автор е Вечев, в списъка са хитовете „Стари мой приятелю“, „Хризантеми“, „Нямо кино“ и други.

Писателят не би сложил такива ограничения
Писателят не би сложил такива ограничения

„Не искам и няма да бъда съдник. Предпочитам да остане в мен онази красота на съзиданието тогава, когато тримата – поезия, музика, глас, сме били в едно сътворение“, добавя Велчев, който желае да обръща повече внимание на добрите времена, когато взаимоотношенията между тримата са били в хармония.

Митко Щерев
Митко Щерев

„Никога не бих си позволил да лиша хората от вълнението, което изпитват, когато слушат песните ни на живо в неподражаемото изпълнение на Лили.“ Велчев сподели мнението си относно ограничението, което беше сложил композиторът и добавя: „В тъжната мъгла на конфликта между два таланта, на Лили и на Митко, се появява светъл лъч. Едни от най-хубавите ни, най-обичаните ни песни отново да влязат в неповторимия пряк контакт с публиката“, допълни писателят.

Велчев е радостен, че отново ще зазвучат големите хитове на Лили
Велчев е радостен, че отново ще зазвучат големите хитове на Лили

Когато става въпрос за забрана на песни, светилото в българската литература и кино спомена и за едно от големите парчета на Емил Димитров – „Ако си дал“, което бе цензурирано по времето на социализма.

„Песните не могат да бъдат забранявани едностранно освен по тоталитарен начин, какъвто беше случаят с песента „Ако си дал“, която хората пренесоха със своята обич през времето“, подчерта Велчев. „Сега тя не е само моя като поет и на Емил като композитор и изпълнител, а е повече на хората. Това моето верую не е само за песните по мои стихове, а за изкуството изцяло.“ Опитът на Велчев показва, че големите хитове винаги прескачат ограниченията и забраните. Каквото и да се направи, любовта на публиката към музиката не може да бъде преборена.

"Ако си дал" на Емил Димитров е била дълго време забранена песен
„Ако си дал“ на Емил Димитров е била дълго време забранена песен

„Ако си дал“ беше избрана за „най-великата българска песен“ през 2014 г. През май стихотворението „Ако си дал“ ще излезе в издание на The European Union Songbook Association.