Украинският президент Володимир Зеленски назначи сексоложка без никакъв дипломатически опит за посланик в Република България, предаде украинското издание „Украинская правда“, цитирайки „Европейской правде“.

Олеся Илашчук ще замени на поста Виталий Москаленко. Олеся Илашчук няма опит нито в дипломацията, нито в публичната служба и досега е била специалист по сексология и скъпоценни бижута. Информацията, че новият посланик в България няма нищо общо с дипломатическата служба, беше потвърдена за изданието от няколко източника в дипломатическия корпус.

Указът за рокадата беше подписан от Зеленски на 23 декември. Биографията на новия посланик в България все още не е публично достояние, но тя разкри някои подробности в два профила във фейсбук, които нямат официална отметка за верификация, но съдържат лични снимки и друга информация на Олеся Илашчук.

Един от тях не е актуализиран от дълго време – в него Илашчук се представя като специалист по обработката на скъпоценни камъни. В профила се посочва, че тя е възпитаник на Висшия съвет на диамантите в Антверпен, реномирана организация, която не е университет или образователен център, но предоставя определени образователни услуги.

В друг актуализиран наскоро профил, същото лице е представено като „клиничен психолог, семеен терапевт, гещалт терапевт, сексолог-консултант“. Бъдещият представител на Украйна в страна-членка на ЕС и НАТО доскоро се е занимавал с въпроси на гещалт лечението в психологията и сексологията. В неделя вечерта този профил беше блокиран.

По-интересното е, че според медиите в Буковина, новата посланичка у нас е била обвиняема по наказателно дело, по което съдът е постановил оправдателна присъда.